Saya Sayang Malaysia

Pengikut

Isnin, 18 November 2013

Remaja Britain Meninggal Dunia Waktu ‘FIRST TIME’ Guna TAMPON!

Kongsi Di PesbukSEORANG remaja perempuan meninggal dunia selepas menggunakan tampon (gambar kecil di atas) buat pertama kali akibat satu keadaan kejutan toksik yang jarang berlaku.

Natasha Scott-Falber (Gambar)  maut akibat jangkitan sejenis bakteria yang hanya berlaku kepada kira-kira 40 orang setahun di Britain.
Keluarga remaja berusia 14 tahun ini kini telah melancarkan kempen untuk menyedarkan orang ramai tentang bahaya sindrom itu.

Natasha berasal dari Caerwent, Monmountshire meninggal dunia pada 14 Februari lalu selepas jatuh sakit tetapi pada mulanya ia disangka sebagai sejenis jangkitan norvovirus.
Namun hanya baru-baru ini mereka menerima hakikat bahawa Natasha meninggal dunia akibat sindrom berkenaan.

Keluarganya memakumkan di Facebook bahawa Natasha sudah pun mengikuti semua arahan yang disertakan pada bungkusan tampon berkenaan sebelum menggunakannya.

“Sindrom kejutan Toksik yang menyebabkan kematian ketika sistem badannya pertama kali mengenali tampon, ia jarang berlaku tetapi ia boleh membunuh,” katanya.

Kini keluarga Natasha memberi fokus kepada menyemai kesedaran berkenaan sindrom itu dan cuba menghindarkan orang lain turut mengalami keadaan yang sama.
Keluarganya akan bekerjasama dengan sekolah dan perkhidmatan kesihatan tempatan untuk mendidik remaja mengenai sindrom berkenaan dan bahayanya.

Tampon ialah sejenis aksesori wanita untuk menghentikan darah haid atau keputihan cuma ia digunakan dengan memasukkannya ke dalam bahagian intim wanita tidak seperti memakai tuala wanita biasa.

images (2)

images (1)

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright@Segala Catatan Yang Ditulis Dalam Blog Ini Adalah Hakmilik http://phantom1-jomlayan.blogspot.com