Saya Sayang Malaysia

Pengikut

Ahad, 3 Ogos 2014

Sabah Sarawak Semakin Hampir Tinggalkan Malaysia ?

Kongsi Di Pesbuk

Satu pungutan suara mengesahkan trend rakyat Malaysia Timur kini yang semakin bergolak, dengan kebanyakan penduduk bandar Sarawak bercakap secara terbuka mengenai idea meninggalkan Malaysia.

Tinjauan terhadap 100 orang di Malaysia Timur mendedahkan 72% daripada rakyat Sarawak berasa meninggalkan Persekutuan adalah pilihan terbaik, dengan hanya 14% di Sabah bersetuju.

Tinjauan itu juga mendedahkan 43% daripada mereka percaya cara terbaik untuk Sabah dan Sarawak menyelesaikan masalah mereka adalah dengan meninggalkan Malaysia.


Pemisahan dianggap pengkhianatan mengikut undang-undang Malaysia.

Undian itu mendedahkan perasaan curiga dan kekecewaan yang masih wujud di antara Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak setengah abad selepas Persekutuan ditubuhkan pada 16 September 1963.

Keputusan undian The Malaysian Insider ini sama dengan kaji selidik atas talian sebelum ini yang menunjukkan semakin ramai rakyat Malaysia Timur mahu Sabah dan Sarawak meninggalkan Persekutuan.

Seorang ahli akademik kanan yang berpangkalan di Sarawak melihat keputusan undian berkata terdapat perbezaan besar di antara responden Sarawak dan Sabah dalam analisis serta memahami masalah mereka.

"Penduduk Sabah mempunyai analisis lebih baik berkenaan masalah utama Sabah. Tetapi analisis Sarawak sebaliknya," kata Prof Madya Dr Andrew Aeria.

Pungutan suara dijalankan secara temu bual bersemuka dengan 50 orang penduduk dari Sabah dan Sarawak ke atas semua kumpulan umur. Responden ditemu bual di Kota Kinabalu, Penampang dan Papar, Sabah.

Responden Sarawak adalah dari Kuching, Serian dan Sri Aman.

Sebanyak 71% penduduk Malaysia Timur mengatakan Putrajaya tidak melayan Sarawak dan Sabah dengan adil.

Bilangannya lebih tinggi di kalangan rakyat Sarawak berbanding Sabah.

Di kalangan penduduk Sarawak, 96% daripada mereka berkata masalah terbesar Sarawak adalah Putrajaya tidak melayan mereka dengan adil.

Jawapan ini dipilih daripada senarai yang termasuk kelembapan ekonomi tempatan, jenayah yang tinggi, pembangunan yang tidak cukup atau peluang pekerjaan.
Responden Sarawak mengadu Sarawak tidak mendapat bahagian saksama daripada dana pembangunan dari Putrajaya

Sedangkan Sarawak membekalkan Putrajaya dengan hasil minyak setiap tahun.

Ramai mengadu jalan yang teruk, bekalan air dirawat keruh dan elektrik terputus di kawasan pedalaman Sarawak.

Kebanyakan penduduk Sabah yang ditemubual atau 42% juga berpendapat kerajaan Persekutuan tidak melayan Sabah dengan adil. Sebahagian 32% berkata Putrajaya adil kepada Sabah.

Bagaimanapun, 57% daripada 100 orang yang ditinjau berkata mereka berpuas hati dengan prestasi kerajaan Sarawak atau Sabah.

Sebanyak 76% daripada rakyat Sarawak yang mengundi berpuas hati dengan kerajaan Sarawak. Manakala antara 50 rakyat Sabah, 38% berpuas hati dengan kerajaan mereka berbanding 32% yang tidak.

Majoriti rakyat Sabah ditinjau atau 52% mengatakan kebanjiran pendatang tanpa izin adalah masalah utama mereka. Ini diikuti ekonomi yang menurun pada 18%, tidak cukup pembangunan (10%), kadar jenayah yang tinggi (8%) dan pekerjaan tidak mencukupi (6%).

Aeria, seorang ahli ekonomi politik di Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), memberi amaran terhadap pungutan suara sebagai mewakili apa yang rakyat Sabah dan Sarawak sebenarnya fikirkan.

Beliau berkata maklum balas daripada 50 penduduk Sarawak kemungkinan besar daripada mereka yang mempunyai akses kepada Internet.

Mereka mempunyai sikap politik yang dibentuk media sosial.

"Responden Sarawak menerima keseluruhan propaganda pembangkang dan kerajaan Persekutuan dipersalahkan bagi semua masalah Sarawak.

"Daripada mengadakan perbincangan mendalam tentang masalah Sarawak, mereka lebih gemar bersikap menyalahkan," kata Aeria.

Beliau berkata terdapat sentimen anti-kerajaan Persekutuan Semenanjung yang kuat dalam pilihan raya umum tahun lepas yang disebabkan Pakatan Rakyat (PR) dan Barisan Nasional (BN) Sarawak.

BN Sarawak menemui penduduk dan menggesa orang ramai hanya mengundi "orang kita" atau parti Sarawak asli. Para pengundi menggesa menolak calon-calon dari parti berasaskan Semenanjung, seperti dalam PR.

Bersama-sama retorik PR terhadap BN Persekutuan, ia melahirkan perasaan anti-Persekutuan yang diarahkan kepada Putrajaya. Sentimen ini terlepas pandang penglibatan BN Sarawak dalam masalah Sarawak.

Maklum balas daripada 50 rakyat Sarawak seolah-olah menunjukkan bagaimana sentimen anti-Semenanjung ini membentuk wacana politik di Sarawak.

"Jika anda marah dengan kerajaan Persekutuan BN kenapa anda masih mengundi untuk kerajaan BN negeri? BN Sarawak masih sebahagian daripada BN Persekutuan. Ia merupakan satu analisis masalah Sarawak," kata Aeria. – 1 Ogos, 2014.

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright@Segala Catatan Yang Ditulis Dalam Blog Ini Adalah Hakmilik http://phantom1-jomlayan.blogspot.com