Saya Sayang Malaysia

Pengikut

Sabtu, 5 November 2011

Pelik..!! Kanak-kanak 10 Tahun Lahirkan Anak..

Kongsi Di Pesbuk
Di usianya yang baru 10 tahun, seorang gadis Rumania telah menjadi ibu dan melahirkan seorang bayi perempuan. Gadis yang identitinya tidak diumumkan kerajaan  Spanyol kini berada dalam proses pemulihan selepas bersalin.

Si nenek, Olimpia, mengaku sangat bahagia atas kelahiran cucunya. Si  ayah, seorang remaja 13 tahun dan kini masih berada di Rumania.

Dipetik dari Aol Health, berita mengenai kanak-kanak ini menggemparkan Eropah dan dunia setelah sebuah harian lokal, Barcelona La Vanguardia, menyajikan kisahnya awal Disember 2010.

Gadis gipsi asal Rumania ini pindah dari Rumania ke Spanyol sekitar tiga minggu lalu. Ia melahirkan bayinya di rumah sakit  awam kota terdekat, Jerez de la Frontera. "Tidak ada komplikasi selama melahirkan, ibu dan bayi baik-baik saja," kata sang nenek.

Menurut  undang-undang Spanyol, berhubungan seks suka sama suka dengan seseorang di bawah usia 13 diklasifikasikan sebagai penyalahgunaan anak. Namun seorang pejabat Departement Kehakiman mengatakan kes ini rumit, kerana ayah tersangka tidak berada di Spanyol dan masih berada di bawah umur.

Hukum Rumania memungkinkan anak perempuan untuk menikah pada usia 16 dengan izin orang tua, atau di 18 tahun tanpa izin. Namun, pernikahan remaja yang diatur oleh orangtua lazim terjadi di Rumania setelah mereka mencapai akhil baliq. Perkawinan seperti ini tidak diakui oleh   kerajaan Rumania.

 

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright@Segala Catatan Yang Ditulis Dalam Blog Ini Adalah Hakmilik http://phantom1-jomlayan.blogspot.com